søndag 13. oktober 2013

SMELLER ..... en annerledes hundesport

Smeller er hundesporten for alle som liker nesearbeid – og utfordringen det ligger i at hver konkurranse byr på nye lukter og søksområder, som er ukjente for deltakerne!

 
Mer informasjon finner vi på Smeller.no. Her finner du oversikt over øvelsene i de forskjellige klassene i konkurranseformen Smeller, regelverk, hvor det til nå er etablert treningsmiljøer/eller starten av treningsmiljøer, og hvordan du kan bruke disse øvelsene til aktivisering av egen hund.


TRENINGSMILJØ – Smeller HAMAR

Vi er så heldige at Stig Meyer Berg har spurt om vi kan etabelere et slikt treningsmiljø i Hamar området, og det ville vi selvfølgelig J Vi håper å bygge opp et miljø med mange som er interessert i denne hundesporten, uansett hva de ønsker å bruke den til med egen hund.

Det har den siste tiden blitt etablert treningsmiljøer for Smeller flere steder i landet. Du finner Smeller Hamar som åpen gruppe på Facebook. Den gruppa er for de som enten har lyst til å:

  • trene på øvelsene i Smeller
  • bruke øvelsene i Smeller som aktivisering av egen hund
  • bruke øvelsene i Smeller som mental trening av egen hund
  • gå på kurs for å lære søksarbeid og øvelsene i Smeller
  • konkurrere i Smeller
Alle er velkomne J

Vi trener søksøvelser på mandager i regi Hamar og Omegn Hundeklubb, og der har vi det siste et og et halvt året vi har holdt på blitt en fast ivrig gjeng som holder på, og vi håper flere vil komme til.
 

TEMAKVELDER I SMELLER

Senere i høst vil Tone og jeg holde temakvelder i klubben, hvor første temakveld vil ta for seg øvelse 1 i klasse 1 – grunninnlæring av banesøk. Dette håper vi kan gi de som er interessert i å trene og/eller konkurrere i SMELLER, en grunnleggende kunnskap til å planlegge sin egen trening, og å kunne gjøre treningene våre på mandager mer effektive. Kanskje vi da etter hvert kan legge opp til flere baser med forskjellinge søksøvelser slik at alle får trent mer i løpet av tiden vi har på Bergset.

Videre håper vi jo å kunne arrangere nye konkurranser +  temakvelder som tar for seg de videre øvelsene i SMELLER. Jeg tror dette kan bli en spennende høst og vinter J

 

 

fredag 11. oktober 2013

Trene bort nervøsitet = Apellmerke :-)

Chanel og jeg har ikke trent noe særlig lydighet de siste par årene. Tiden har for det meste gått med til forskjellige søksøvelser, og noe shaping av flere unyttige øvelser. Det har gitt oss veldig treningsglede, noe som er det viktigste for meg J


Men så…. jeg har jo alltid hatt lyst til å klare apellmerke med Chanel. Chanel kan jo øvelsene, og vi trente mye lydighet de første årene. Jeg har prøvd meg på apellmerke en gang tidligere for noen år siden. Da ødela jeg alt med min nervøsitet. Derfor meldte vi oss på apellmerkeprøve i august. Vi fikk ikke trent noe særlig før kvelden kom, men hadde et par gjennomganger av øvelsene i juni før ferien satte inn sammen med Tone, Tulla og Koriander. Samtidig som jeg fikk prøvd meg litt på lineføring sammen med Wenche i hennes TAG teach prosjekt. Dette ga meg en god magefølelse J, og den tenkte jeg at jeg skulle ta med meg videre.

 

Før vi gikk inn i ringen manet jeg fram en følelse av å lykkes, og den følelsen skjøv nervøsiteten i andre rekke. Jeg tenkte tilbake til en gang hvor jeg virkelig hadde den godfølelsen, og det hjalp meg veldig gjennom øvelsene. Det ga meg riktig fokus. Ved øvelsen dekk fra holdt merket jeg at den kjente nervøsiteten kom litt sigende, og Chanel var på tur ut av ringen, men jeg klarte og holde hodet kaldt, kalte henne inn, og vi fortsatte øvelsen. Yess!!!!!



 
 
 
Bronsemerket ble med oss hjem J 

 

torsdag 10. oktober 2013

SMELLER - øvelse 1 i klasse 1, konkurranse i banesøk

Mandag 17. juni planla vi i bruksgruppa i HOHK en sommeravslutning med SMELLER konkurranse i banesøk.  

I forkant av en slik konkurranse vi aldri har gjennomført tidligere er det mye planlegging og forberedelser. Vi var så heldig å få en økt med Stig fredag ettermiddag i forkant av konkurransen. Det var kun Tone og jeg som hadde anledning til dette. Der gikk vi gjennom grunntreningen av banesøk, og hvordan vi skulle legge opp mandagens konkurranse.

Dette ga oss begge inspirasjon til å teste ut litt for oss selv før vi skulle dømme i mandagens konkurranse.

Tone og Koriander i dyp konsentrasjon og stor fokus på oppgaven
 


 Så kom mandagskvelden med fint vær og spente arrangører :-)


 
Vi gjorde klart bana, gikk gjennom arbeidsoppgavene våre, og gjorde oss klare til dyst.

SMELLER er en ny hundesport utviklet av Stig Meier Berg. Vi tok for oss øvelse 1 i klasse 1, og i og med de færreste har prøvd seg på andre lukter enn YL te i banesøk lagde vi en egen versjon av denne øvelsen. Arrangementsmessig fikk vi prøvd ut hvordan alt fungerte rundt denne øvelsen.

 Vi gjorde erfaringer rundt:

·        påmelding og oppmøte: forhåndspåmelding er nødvendig,
·        skiftet av bokser mellom hvert banesøk: dette resulterte i at øvelsen ble endret til at det skal rigges 4 baner før start,
·        dommerveiledning og kritikkskjema: dommerne må ha et ferdig kart over banene før hver startende ekvipasje, og de erfaringene vi gjorde med kritikkskjemaet resulterte i et oppdatert kritikkskjema hvor det ble delt opp i temaene ”Utførelse søksarbeid”, ”Førers arbeid”, ”Markering” og ”Samarbeid” som skal forenkle poenggivningenn for dommerne,
·        vi ga også ut diplomer og evalueringskjemaer til alle ekvipasjene.

 
Evalueringskjemaet hadde følgende spørsmål:
  1. Var informasjonen om konkurransereglene i forkant forståelig?
  2. Hva slag inntrykk har du av gjennomføringen av dine banesøk?
  3. Hva mener du om gjennomføringen av hele arrangementet i sin helhet? Har du tips til forbedringer?
  4. Er dette noe du kan ha interesse for å utvikle med din hund videre? Også med tanke på konkurranse.
 

Svarene vi fikk på disse skjemaene ga oss mye hjelp i evalueringen av  hele arrangementet vårt. Det var nyttig, noe vi vil fortsette med ved lignende konkurranser.

Kveldens dommere, Tone og meg :-)

 
Testhund nr. 1 - Chanel
 
Kveldens deltagere og arrangører
 
 
Denne kvelden ble både lærerik, morsom, sosial, varm, rik på mygg, så konklusjonen er:
"Dette ga virkelig mersmak :-)"

 

onsdag 9. oktober 2013

Det er mange veier til Rom......


 
Etter sporkurset jeg gikk i sommer måtte jeg bruke en del tankevirksomhet for å finne tilbake den gode treningsfølelsen. Jeg var frustrert og demotivert, lurte i grunnen på min egen kunnskap og mine ferdigheter i sporing. Dette gikk nok mye på mine forventninger før kurset. Jeg hadde store forventninger om å komme videre fra det nivået Chanel og jeg var, mens kurset var lagt opp mer etter deres stegringsplan i deres måte og lære inn spor hos hunden. Jeg fikk et veldig godt spørsmål av Tone (min gode treningsvenn i nesearbeid) etter kurset: ”Hvor var du i dette Anne?”

Og det fikk meg virkelig til å tenke J  Jeg var virkelig frustrert etter denne helga. Ved sporstart på asfalt satte Chanel seg ned til slutt av frustrasjon, og det er selvfølgelig etter alle mine feilmeldinger til henne i løpet av helga. Chanel har tidligere vært gjennom disse stegene i innlæringa, og jeg har gitt henne mer ansvar mye tidligere enn de lar sine hunder få i innlæringa. Jeg har latt Chanel utrede overganger og utenfor sporkjernen i større grad enn de gir tillatelse til i innlæringa. Ikke rart at Chanel ble frustrert når jeg stoppet henne i disse utredningene.

Jeg ser at jeg ble litt for revet med i deres metoder underveis denne helga, i stedetfor å tro på Chanel og mine kunnskaper og ferdigheter. Jeg har veldig respekt for kursholderne som har fått det så godt til med sine hunder, og jeg er åpen for og prøve metoder som andre har lykkes med, men det er ikke alltid riktig for meg. Med en mer uerfaren hund enn Chanel kan nok deres metode fungere godt. Det finnes ingen fasit i hundetrening, så en kombinasjon av alt det jeg lærer og de erfaringer jeg gjør med min egen hund blir min oppskrift. Jeg må bare huske på å være bevisst på det!!! Deres metode er strammere enn det jeg er komfortabel med for Chanel, de går langt ut i stegringsplanen sin før de gir hunden ansvar, mens for meg er det mer riktig å gi Chanel ansvar tidligere.

Når jeg nå har sortert disse følelsene, og kommet i gang igjen med sportreningene, har det løsnet igjen. En stor takk til Stig og Tone som har hatt både pep talk og gode treninger med meg.

Nå klarer jeg i større grad og plukke ut de gode tingene i kurset som kan føre meg videre J Blant annet

  • Ukjente spor/GPS spor.
  • Merket sporstart uten anvist retning.
Back on track again :-)
 

 

 

lørdag 22. juni 2013

TAG TEACH

Wenche er ferdig utdannet som Canis intruktør :-) Jeg er stolt av hennes bragd! Med Ask som har vært sjuk mye av det siste året, men trofaste Tim som stand in når det trengs.

Jeg lånte bort "bena" mine til TAG TEACH prosjektet til Wenche :))









Vi gikk også "hele" øvelsen lineføring med vending til venstre, helt om og holdt, vending til høyre, og til slutt holdt. Her er det litt å jobbe med, men ikke værst til amatører og være uten mye lydighetstrening de siste åra :-)




http://www.youtube.com/watch?v=XOQ3v79MjcQ&feature=c4-overview&list=UUDU8kx7W7jlG7oauN-W0OmA


STEGRINGSPLAN - Spårhunden og lukterna

Grunnleggende sportrening.


Vi som hundetrener må lære hunden hva vi forventer av hunden. Dette må vi gjøre trinnvis før vi overlater ansvaret til hunden.

Først må vi bestemme oss for hvilken teknikk hunden skal ha når den går spor. Det er først og fremst  tidlig i treningen vi kan påvirke hundens sporadferd. Det kan ofte være smart å se hvordan hunden tar et spor under en vanlig luftetur. Ved slike spontanspor kan vi se hvordan hunden naturlig sporer uten at det blir en treningssituasjon for hunden.

 

Trinn 1 - Hardt underlag

  • Sporlegger går sporet på hardt underlag, som asfalt, grus, betong eller lignende
  • Lengde 10-40 m
  • Legges i medvind.
  • Gå med hunden i kort bånd fram til sporstart, for å unngå at den tar opp et annet spor.
  • Start når hunden har "satt på nesa"
  • På dette trinnet kan du la hunden tjuvstarte hvis den er ivrig. Vi kan fokusere på rutiner rundt sporstarten når vi vet at hunden skjønner oppgaven.
  • Direkte påslipp på sporet
  • Bestemme oss for hvor langt hunden skal kunne få lov til å gå ut til siden for sporkjernen. 10-15 cm til hver side.
  • Stoppe hvis hunden løfter hodet, går for langt ut til siden, eller gjør noe du ikke ønsker den skal gjøre i sporet.

Trinn 2 - Nye underlag og overganger

  • Hunden skal nå kunne gå rett fram 100m på hardt underlag, med nesen i sporkjernen (bare noen cm utenfor). Ha nesen i bakken hele tiden.
  • Nytt underlag, som gress, lyng osv.
  • Fortsatt direkte påslipp på sporet
  • Start gjerne på hardt underlag (kjent underlag). Gå så overgang asfalt til gress. Viktig at du stopper hvis hunden "går ut" i overgangen. Viktig å lære hunden at den skal ha samme sporteknikk som ved harde underlag hele veien.
  • Belønn ved overgangene hvor hunden bruker riktig sporteknikk
  • Rygg gjerne litt tilbake ved underlagsskifter for å unngå at det blir sporoppstart ved hvert nye underlag.
  • Lengde 200 - 300 m


Trinn 3 - Vinkler

  • Kan påstartes når hunden går overganger mellom ulike underlag uten å endre sporteknikk.
  • Legg gjerne runde vinkler før du går over til mer markante 90 grader eller spissere.
  • Vinkelen legges på et underlag. (Samme underlag)
  • Forstatt direkte påslipp på sporet
  • Gi fortsatt kort line, 2-3 m
  • Dersom hunden går over vinkelen, rygg gjerne noen skritt bakover slik at hunden får sjansen til å finne tilbake til sporet der den sist hadde det (litt før vinkelen) Det er viktig at hunden selv finner tilbake til sporet, og får med seg vinkelen, slik at den får med seg den erfaringen.
  • Vi kan gjerne berømme hunden med stemmen, og tydelig følge den når den gjør rett i vinkelen. Da belønner vi at hunden gjorde et aktivt og rett valg.
  • Være obs på hvordan vinden er. Vinden skal ikke komme fra den retning vinkelen går)
  • Bruk gjerne natulige hindringer ved de første vinklene. Terrenget, kantstener eller lignende. (Ta bort denne "hjelpen" raskt)

 

Trinn 4 - Overganger og vinkler i samme spor

  • Kan påstartes når overganger og vinkler fungerer hver for seg.
  • Nå legger vi spor med både overganger og vinkler i samme sporet.
  • Fortsatt direkte påslipp på sporet
  • Lengden på sporet er ikke det viktigste her, men ha fokus på overganger til ulike underlag og vinkler.
  • Vær obs på vær og vind

 

Trinn 5 - Forstyrrelser

  • Kortere spor med forstyrrelser
  • Spor med varierende underlag, overganger og vinkler
  • Fokus på planlagte forstyrrelser
  • Fortsatt direkte påslipp på sporet
  • Det legges inn ulike forstyrrelser: lukter, synsinntrykk, lyd, som tisseflekker, kryssende spor, damer i burka, syklister, andre dyr, trafikk, anleggsstøy ol.
  • Ikke mer forstyrrelser enn hunden klarer å takle, øk suksessivt, men på grensen


 

Trinn 6 - Sporoppsøk

  • Sporet skal inneholde alle elementer fra tidligere trinn
  • Nå skal hunden starte å lete opp sporet
  • Start med at sporet starter noen meter foran hunden i hundens retning
  • Arbeid deg så rundt klokka
  • Varier avstand

 

Trinn 7 - Gi hunden ansvar

  • Her kan du introdusere sporlina hvis du ikke allerede har gjort det
  • Gi mer line, og mer ansvar til hunden
  • Gå gjennom alle momentene fra tidligere trinn
  • Varier miljø
  • Stopp opp som tidligere hvis hunden ikke sporer slik du vil den skal spore

 

Trinn 8 - Ukjente spor

  • Nå kan du starte å gå spor som er ukjent for deg og hunden
  • Ikke vanskelige i starten
  • Ha fokus på draget i lina
  • Gå så etterhvert spor med alle momenter fra tidligere trinn
  • Varier lengde, overganger, underlag, miljø og forstyrrelser
 

SPORKURS FOR VIDEREKOMMENDE, dag 2

Dagsplan dag 2:

  • Vi gikk først gjennom hvordan sporene/GPS sporene vi gikk på slutten av dag 1. Disse sporene var på ca. 1 kilometer med 2 kryssende veier.GPS sporene ble vist med kartet oppe på lerrettet.
  • Teori; vi gikk gjennom hjemmeleksa
  • Ut å observere hunder i spor hvor det er lagt ut spesielle forstyrrelser
  • Ut å observere hvordan hundefører takler at sporet tar en overraskende retning
  • 2 nye ekvipasjer ut på GPS spor. Sporlegger fikk instrukser på hvordan sporet skulle legges.
  • Alle skulle prøve spor med overraskelser. Enten med forstyrrelser eller retning.
  • Gikk gjennom hvordan de 2 siste GPS sporene ble gjennomført.
  • Teori rundt hvilket nivå vi bør legge oss på.
  • Hvordan de sertifiserer ekvipasjer for skarpsøk i Svergie.
  • Avsluttet med tips og råd om hvordan vi bør legge opp treninga vår framover.

 

GPS sporet vi gikk lørdag kveld:



Vi hadde en veldig klussete start, men kom i gang etter å ha gått tilbake til bilen og gitt Chanel vann. Da fikk hun draget i lina, og vi gikk spor :) Hun hadde roligere tempo enn jeg er vant med, og virket ikke topp motivert. Etter ca. 500 m gikk vi av sporet, og jeg stoppet Chanel altfor sent til å klare og finne tilbake til sporet. I hvertfall slik det kokte i hodet mitt ;-)

2 positive tilbakemeldinger:
  • ga ikke opp etter å ha klusset rundt ved sporstart. Prøvde igjen og kom i gang.
  • God lineføring når Chanel kom i gang.
2 momenter å jobbe med:
  • Rutiner ved sporstart.
  • Tren opp igjen motivajsonen til Chanel.
Mine notater:
  • Øv på gode rutiner ved sporstart. Ref. banesøk.
  • Belønn underveis når Chanel sporer bra. Overrask henne og gjør sporet uforutsigbart.
  • Ta pauser i sporet om det blir nødvendig.

Hjemmelekse - stegringsplan

DEKKMARKERING AV GJENSTAND I SPORET


1. Gå spor opp til 500 m
  • 1 av 3 opptil 500 m
  • 2 av 3 opptil 500 m
  • 3 av 3 opptil 500 m
  • 3 av 3 opptil 500 m

2. Gå spor på hardt underlag 50 m
  • 1 av 3 på hardt underlag 50 m
  • 2 av 3 på hardt underlag 50 m
  • 3 av 3 på hardt underlag 50 m
  • 3 av 3 på hardt underlag 50 m

3. Gå spor i nye miljøer
  • 1 av 3
  • 2 av 3
  • 3 av 3
  • 3 av 3 

4. Dekk ved gjendstand
  • Flyt på frivillig dekk foran meg
  • 1 av 3 med gjenstand mellom forbena, foran meg
  • 2 av 3 med gjenstand mellom forbena, foran meg
  • 3 av 3 med gjenstand mellom forbena, foran meg
  • 3 av 3 med gjenstand mellom forbena, foran meg
  • 3 av 3 med gjenstand mellom forbena, 1/2 m unna meg
  • 3 av 3 med gjenstand mellom forbena, 1 m unna meg
  • 3 av 3 med gjenstand mellom forbena, 2 m unna meg
  • 3 av 3 med gjenstand mellom forbena, 5 m unna meg 

5. Dekk ved gjenstand, gjemt unna
  • 1 av 3 når gjenstand er gjemt
  • 2 av 3 når gjenstand er gjemt
  • 3 av 3 når gjenstand er gjemt
  • 3 av 3 når gjenstand er gjemt 

6. Øke motivasjon for å dekke ved gjenstand/LEKE
  • Leke med hunden
  • Kaste leken
  • La hunden nesten komme bort til leken, 5 cm unna
  • Vent til hunden dekker
  • SUPERBELØINNING
  • 1 av 3 raske dekker ved leken
  • 2 av 3 raske dekker ved leken
  • 3 av 3 raske dekker ved leken
  • 3 av 3 raske dekker ved leken

7. Legge gjenstand i sporet
  • 1 av 3 spor opptil 100 m, 1 gjenstand
  • 2 av 3 spor opptil 100 m, 1 gjenstand
  • 3 av 3 spor opptil 100 m, 1 gjenstand
  • 3 av 3 spor opptil 100 m, 1 gjenstand
  • 1 av 3 spor opptil 100 m, 2 gjenstand
  • 2 av 3 spor opptil 100 m, 2 gjenstand
  • 3 av 3 spor opptil 100 m, 2 gjenstand
  • 3 av 3 spor opptil 100 m, 2 gjenstand
  • 1 av 3 spor opptil 500 m, 2 gjenstand
  • 2 av 3 spor opptil 500 m, 2 gjenstand
  • 3 av 3 spor opptil 500 m, 2 gjenstand
  • 3 av 3 spor opptil 500 m, 2 gjenstand

NB! Varier avstanden til gjenstanden i sporet.
Eksempel: 20 m - 50 m - 15 m - 40 - 20 m - 60 m - 10 m - 35 m - 15 m - 70 m

Spesielle forstyrrelser:


Viktig å trene på så mange forstyrrelser vi kan komme på! Oppsøk steder der vi kan møte nye forstyrrelser.


Sporet tar overraskene retning:


Vi som hundeførere lager ofte et bildet i hodet på hvor sporet mest sannsynlig går. Tren på uforutsette retninger i sporet!


Sporøkt med overraskende forstyrrelser og retning i sporet

Chanel og jeg fikk et spor med overraskende retning i sporstart. Hun gikk "baksporet" først, og da ble det stopp ved en vegg. Etter denne starten kom vi ikke i gang igjen. Jeg ble varm i toppen, prøvde forskjellige metoder for å få Chanel i gang igjen. Gikk litt unna før jeg gikk til sporstart. Gikk unna å ga henne et lite pusterom. Gikk unna og lekte henne litt opp. Ikke noe av dette fungerte. Chanel stod bare og så opp på meg. Tydlig at hun ikke visste hva jeg forventet at hun skulle gjøre.

IGJEN: Gode rutiner ved sporstart, slik at det er forutsigbart for Chanel.

Jens gikk opp et kjent spor til meg på asfalt slik at vi kunne avslutte på en god måte :-))


Hvilket nivå bør vi legge oss på?

Bruk stegringsplanen fra boka "Spårhunden og lukterna" for å finne ut hvilket nivå vi er på.


MINE NOTATER FOR TIPS I VIDERE TRENING:

SPORSTART
  • sjekk ut sporstarten
  • fra hvilket hold skal vi starte?
  • bruk alltid samme rutine før sporstart, uansett. (Tenk banesøk)
  • lag egen rutine: sette/legge hunden ved sporstart, stå gjerne litt bak hunden eller med hunden mellom bena slik at det ikke blir lydighet av det. (varier din egen posisjon også i sporstart)
  • vent til hunden snuser
VARIER
  • forstyrrelser
  • miljøer
  • belønningskvalitet
  • belønningssted
  • belønningsmetode
  • overrask hunden i sporet!!!!
BELØNN NÅR HUNDEN GÅR SLIK DU VIL
  • kast leke/godbit rett over hodet
  • bruk stemmen først når hunden ser belønningen komme
FOKUS TRENING
  • finne en het leke
  • kaste leken unna, holde fast hunden
  • når hunden ser på leken, JA, hunden kaster seg etter leken
  • hunden skal ha fokus på leken
  • etterhvert skal vi ha hunden fri, og den skal vente til den får JA, før den kaster seg etter leken
  • varier tid hunden ser på leken
  • varier din posisjon i forhold til hunden
  • legg/kast leken lenger og lenger bort
  • til slutt gjem leken
MARKERING
  • krafse og hals markering er ikke nøyaktig nok. Er heller ikke pålitelig, da det også kan være frustrasjon eller utsjekking
  • dekk og sitt kan være fin i sporet
  • frys er nøyaktig
GPS
  • Garmin Astro
  • Garmin Basecamp

Sertifisering i Sverige

De jobber etter en "innholdsfortegnelse" over hva som skal til for å kunne gjøre skarpt arbeid.
De tester seg jevnlig, enten klarer de det eller så klarer de det ikke, ingen unnskyldning! Får ikke jobbe med skarpe søk før de klarer testen igjen.


Treningsmengde framover

Eksempel  for en som vil jobbe med sporadferden:
  • 2 - 4 spor pr. økt
  • 3 - 4 økter i uka
  • i 3 uker
  • 2 - 4 spor med forkjellige underlag
  • 3 - 4 økter u uka
  • i 3 uker
  • 2 - 4 spor med vinkler og overganger
  • 3 - 4 økter i uka
  • i 3 uker
  • osv.

Dette har vært et lærerikt og annerledes kurs, med både positive og litt mindre positive opplevelser. Jeg merket meg at kursholderne snakket mer om de ekvipasjene vi stod og så på enn til den samme ekvipasjen etterpå. Dette gjør meg ofte usikker, og kanskje flere med meg. Men alt i alt et lærerikt kurs med noen a-ha opplevelser :-) Jeg har fått tips om hvordan jeg kan løse de punktene jeg hadde notert meg før kurset, så nå er det bare å lage en treningsplan og teste ut!


 Jens og Tobias
(håper Therese tilgir meg for at jeg tjuvlåner bildet hennes)



SPORKURS FOR VIDEREKOMMENDE, dag 1.

Endelig kom helgen jeg hadde store forventninger til. Kurs med Tobias Gustavsson, en av forfatterne til boka "Spårhunden og lukterna".


Før kurset hadde jeg satt opp noen elementer jeg gjerne ville ha fokus på og få tips om spesielt denne helga.
  1. Rutiner ved sporstart.
  2. Rutiner ved sporslutt.
  3. Markering av gjenstand i sporet.
  4. Hvordan motivere hunden? Råd og tips
  5. Grundighet i sporet, unngå slurving i vinkler.
Tidlig lørdag morgen kl. 6. 30 startet jeg ferden til Hønefoss. Oppmøte kl. 8.45. Alltid spennende å komme på nye kurs. Mange nye hundeførere og gjøre bekjentskap med, ny lærdom, og kursholdere jeg ikke har hatt noen erfaring med tidligere.

Det viste seg at Tobias ikke var alene om å kjøre kurset, han hadde med seg kollega Jens Karlsson fra SWDI-Scandinavian Working Dog Institute. (også en av forfatterne til "Spårhunden og lukterna").

Dagsplan dag 1:

  • Teori. (Dele gruppen opp i par. En deltager med hund, og en observatør.)
  • Alle ekvipasjene skulle gå et kort spor. Det eneste hundefører fikk til informasjon før sporstart var hvor sporstarten var.
  • Oppsummering av hva vi lærte ved å observere de korte sporene.
  • Teori; steg 1-4 fra stegringsplanen i boka deres.
  • Hver ekvipasje skulle legge 3 korte spor på asfalt, ref. steg 1
  • Teori; hvordan lage en stegringsplan for det vi ønsker å oppnå
  • Hver ekvipasje skulle legge 3 spor etter hvor de var i stegringsplanen.
  • Teori; gikk gjennom hva vi har lært av de 3 siste sporene.
  • Sette opp et moment vi ønsker å ha ekstra forkus på. Hjemmelekse: Stegringsplan for hvordan  trene inn det momentet vi valgte å ha fokus på.
  • Alle ekvipasjene skulle gå et spor på ca. 1 kilometer. Hvorav 2 ekvipasjer skulle gå med GPS, slik at vi kunne se sporet på kartet.
Kursdagen startet med en teorigjennomgang med Jens.

Teoriøkt 1 - Grunnleggende sportrening.

Vi som hundetrener må lære hunden hva vi forventer av hunden. Dette må vi gjøre trinnvis før vi overlater ansvaret til hunden.

Det finnes 3 typer sporhunder:
  1. Tracking dog - fra fotavtrykk til fotavtrykk. Går med nesa i sporkjernen.
  2. Trailing dog - vittring fra sporet som har drevet med vinden. Går med høy nese.
  3. Air scent dog - vindbåren vittring. Søker på overvær.
Først må vi bestemme oss for hvilken teknikk hunden skal ha når den går spor. Vi ønsker å ha en tracking dog, med nesa i sporkjernen. Det er først og fremst tidlig i treningen vi kan påvirke hundens sporadferd. Det kan ofte være smart å se hvordan hunden tar et spor under en vanlig luftetur. Ved slike spontanspor kan vi se hvordan hunden naturlig sporer uten at det blir en treningssituasjon for hunden.
  • Luktbildet består av 2 komponenter; lukt/vittring og underlag
  • Luftmolekyler blir redusert med mindre enn 30% etter 1-2 dager.
  • Hunden trenger kun 3 til 5 fotspor for å feste seg i sporet
  • Metoder for innlæring kan være godbitspor, spontanspor eller SIAB (Scent In A Bottle)
  • Start på hardt underlag, fokus på riktig sporteknikk
  • Feilfri innlæring er mest effektivt.
  • Vær nøye i grunninnlæringa.
  • I grunninnlæringa bør vi legge opp treninga slik at hunden lykkes hver gang.
  • Tren et moment om gangen.
  • Vi må styre hunden mye i starten for å lære hunden riktig sporadferd.
  • Løfter hunden hodet, stopp.
  • Er du i tvil om hunden er på sporet, gå bakover til siste sikre punkt.
  • Viktig at hunden tar initiativ. I grunninnlæringa kan gjerne hunden tjuvstarte. Rutinene ved sporstart kan komme når den kan å gå spor.
  • Stimuler til hundens eget initiativ; kun se på bakken, hunden skal ikke se på oss.
  • Har du utfordringer med å få hunden interessert ved sporstart kan du legge hånda i bakken, eller gå rett ut foran hunden, for så å gå tilbake, stå i ro og se om hunden fatter interesse.
  • Belønn underveis, belønn når hunden sporer slik du vil den skal spore. Varier når du belønner. Husk å overraske hunden med belønninger underveis, slik at de får høyere motivasjon.
  • Vent med å trene inn sporopptak til hunden kan gå spor.
  • Vi vet ikke når hunden retningsbestemmer sporet. Derfor trener vi alltid på rett retning i grunntreningen, slik at det blir en vane for hunden. Da blir det større sannsynlighet for at de tar riktig retning senere.
  • Sett tydelig mål, og lag en treningsplan som deler opp sporet i mange momenter.
  • Trene - Teste - Stole på. (her noterer jeg meg at treningsspiralen jeg tidligere har lært fra Stig er mer komplett: Trene - Observere - Vurdere/evaluere - Tiltak)
  • Kvalitetsikre treninga.
Før vi gikk ut for å gå spor måtte vi alle sette oss et mål om hva slags spor vi skal kunne gå om et år.

MÅL:
Lengde:           2 kilometer
Liggetid:         24 timer
Forstyrrelse:    Damer i burka, tisseflekker, by-boligområde
Annet:             ID-spor, dekkmarkere gjenstand

DELMÅL:
Forskjellige underlag
Overganger mellom forskjellige underlag
Sporopptak
Sporstart, rutiner
ID
Dekkmarkere gjenstand
Forstyrrelser
Liggetid
Lengde

HVORDAN NÅ DETTE MÅLET?
Treningsplan for hvert moment
Sett opp planen med 3 uker som intervall
Teste


Sporøkt 1 - kort ukjent spor med oppmerket sporstart

Etter denne teoriøkta gikk vi ut og luftet hundene før hver enkelt skulle gå det korte sporet. Dette sporet var for å kartlegge hva hver enkelt ekvispasje skulle jobbe med denne helga.

Kursdeltagerne denne helga :))

Jeg meldte meg som første mann ut, og kludret til ved sporstart. Når vi endelig kom i gang gikk Chanel sporet ned gressplenen.

LÆRDOM:
1. Holde på mine faste rutiner ved sporstart.
2. Sporlina må være i orden.
3. Når jeg kun vet punktet hvor starten er, må jeg sette Chanel på rett på det punktet! Det er det eneste sikre punktet jeg kjenner av sporet.
4. Trene inn søk som en sikker kommando. Må gi Chanel riktige signaler.

De fleste av oss hadde nok skuldrene litt oppunder øra, og gjorde noen viktige erfaringer ved ukjente spor. Det eneste vi visste var sporstart, ikke hvilken retning sporet gikk. Dette viste oss at vi som hundefører ofte er forutinntatt på hvordan sporet ligger. Vi må heller la hunden løse utfordringen. Dersom vi er usikre på om hunden skjønner oppgaven går vi bare tilbake i stegringsplanen.


Teoriøkt 2 - Stegringsplanen 1 til 4

Trinn 1

  • Sporlegger går sporet på hardt underlag, som asfalt, grus, betong eller lignende
  • Lengde 10-40 m
  • Legges i medvind.
  • Gå med hunden i kort bånd fram til sporstart, for å unngå at den tar opp et annet spor.
  • Start når hunden har "satt på nesa"
  • På dette trinnet kan du la hunden tjuvstarte hvis den er ivrig. Vi kan fokusere på rutiner rundt sporstarten når vi vet at hunden skjønner oppgaven.
  • Direkte påslipp på sporet
  • Bestemme oss for hvor langt hunden skal kunne få lov til å gå ut til siden for sporkjernen. 10-15 cm til hver side.
  • Stoppe hvis hunden løfter hodet, går for langt ut til siden, eller gjør noe du ikke ønsker den skal gjøre i sporet.

Trinn 2

  • Hunden skal nå kunne gå rett fram 100m på hardt underlag, med nesen i sporkjernen (bare noen cm utenfor). Ha nesen i bakken hele tiden.
  • Nytt underlag, som gress, lyng osv.
  • Fortsatt direkte påslipp på sporet
  • Start gjerne på hardt underlag (kjent underlag). Gå så overgang asfalt til gress. Viktig at du stopper hvis hunden "går ut" i overgangen. Viktig å lære hunden at den skal ha samme sporteknikk som ved harde underlag hele veien.
  • Belønn ved overgangene hvor hunden bruker riktig sporteknikk
  • Rygg gjerne litt tilbake ved underlagsskifter for å unngå at det blir sporoppstart ved hvert nye underlag.
  • Lengde 200 - 300 m

Trinn 3

  • Kan påstartes når hunden går overganger mellom ulike underlag uten å endre sporteknikk.
  • Legg gjerne runde vinkler før du går over til mer markante 90 grader eller spissere.
  • Vinkelen legges på et underlag. (Samme underlag)
  • Forstatt direkte påslipp på sporet
  • Gi fortsatt kort line, 2-3 m
  • Dersom hunden går over vinkelen, rygg gjerne noen skritt bakover slik at hunden får sjansen til å finne tilbake til sporet der den sist hadde det (litt før vinkelen) Det er viktig at hunden selv finner tilbake til sporet, og får med seg vinkelen, slik at den får med seg den erfaringen.
  • Vi kan gjerne berømme hunden med stemmen, og tydelig følge den når den gjør rett i vinkelen. Da belønner vi at hunden gjorde et aktivt og rett valg.
  • Være obs på hvordan vinden er. Vinden skal ikke komme fra den retning vinkelen går)
  • Bruk gjerne natulige hindringer ved de første vinklene. Terrenget, kantstener eller lignende. (Ta bort denne "hjelpen" raskt)

Trinn 4

  • Kan påstartes når overganger og vinkler fungerer hver for seg.
  • Nå legger vi spor med både overganger og vinkler i samme sporet.
  • Fortsatt direkte påslipp på sporet
  • Lengden på sporet er ikke det viktigste her, men ha fokus på overganger til ulike underlag og vinkler.
  • Vær obs på vær og vind


Sporøkt 2 - 3 korte spor etter trinn 1

Vi gikk 3 korte spor på asfalt for å kartlegge hvordan hunden vår sporer. Spor 1 gikk Chanel fint i sporkjernen. I spor 2 dekkmarkerte hun krittmerket som markerte sporstarten (jeg kunne ikke belønne det, om jeg så gjerne ville). I spor 3 måtte jeg stoppe opp et par ganger fordi jeg syntes hun gikk for langt ut (maks 15 cm ut til hver side av sporkjerne). Belønnet alle 3 sporene med å kaste kong over hodet hennes. Jeg må øve mer på kastet mitt :-)


Litt mat må til ........
 
 


Teoriøkt 3 - treningsplan

Vi fikk tips om hvordan legge opp en treningsplan for sporoppsøk etter 30m langs en grusvei.
  1. Lære hunden å gå spor, 1 av 3, 2 av 3, og 3 av 3 økende til > 500m
  2. 30 meter rett fram på hardt underlag, 1 av 3, 2 av 3, og 3 av 3 økende spor over veg med opptil 50m på veg
  3. Ta opp og retningsbestemme sporet i opptil 90 graders vinkel. 3 av 3 direktepåslipp, 3 av 3 direktepåslipp 45, 90, 130 grader.
  4. Sporoppsøk på opptil 50m langs veg. 3 av 3 sporoppsøk 2-5 m 10 grader, 3 av 3 sporoppsøk 2-50m 10-45 opptil 90 grader. 
Tips for ukeplan - Ikke tren på samme moment på en økt

Eksempel uke 1:  1 av 3 opptil 500 m spor
                             1 av 3 30m hardt underlag
                             3 av 3 direktepåslipp
                             3 av 3 sporoppsøk 2 m, 10 grader

BELØNN KORT OG INTENSIVT! IKKE TREN PÅ DET DU ALLEREDE KAN!


Sporøkt 3 - underlagsendring og vinkler

SPOR 1:
Lengde 50m -  asfalt 20 m  - overgang til gress - gress 20 - 90 graders vinkel - 10 m gress
24 grader og sol - kjent spor
Chanel kom godt i gang, gikk overgangen helt jevnt, gikk over vinkel, jeg stoppet og gikk et par skritt bakover, Chanel tok opp sporet igjen og gikk vinkelen.
Fikk tilbakemelding på at jeg hadde god lineføring, og at Chanel har god sporteknikk :-)

SPOR 2:
Lengde 50m - asfalt 15 m - vinkel 45 grader rett etter overgang til gress, gress 20 m - vinkel 90 grader 0,5m før ut mot asfalt
24 grader og sol, fikk i oppgave å gå ukjent spor
Chanel kom i gang etter litt "leting" ved sporstart, gikk bra første overgang, gikk over vinkelen i gresset, og jeg stoppet ikke raskt nok. Jeg kjente ikke helt når hun var av, og derfor rygget jeg ikke langt nok bakover til å gi henne muligheten til å finne igjen sporet. Det ble mye feilsignaler i lina fra meg. Neste spor: kjent.

SPOR 3:
Lengde 40 m - gress 15 m - 90 grader vinkel 1 m før ut på asfalt, 5 m - inn på gress - 90 graders vinkel etter 0,5 m - 20 m gress
24 grader og sol - kjent spor
Her gikk vi helt i stå fra første stund. Chanel fant mat liggende i sporet etter 3-4 m, vi kom ikke videre. Da var både jeg og Chanel kokende varme, og det kokte litt i hodet til hundeføreren gitt....

OPPGAVE AV JENS: Jeg må stole mer på draget i lina, enn på synet mitt på adferden til Chanel + jeg må utfordre meg mer med ukjente spor.


Teoriøkt 4 - hjemmelekse og planlegge dagens siste spor

Nå skulle alle deltagerne velge et moment de skulle lage en stegringsplan på til neste dag. Jeg valgte "Dekkmarkering av gjenstand i sporet".

Dagens siste spor skulle være et spor på ca. 1 kilometer, med 2 kryssende veier. 2 av sporleggerne fikk med seg GPS. Kristin la opp et GPS spor til meg og Chanel. Jeg la opp spor til Kristin og Dora.

Sporleggern skulle gå sammen med ekvipasjen under sporet og notere seg 2 elementer ekvipasjen gjør bra, og 2 elementer de kan forbedre.

 Etter endt kursdag - på Klækken Hotell:

 
 Kristin og jeg koser oss med god mat etter en avkjølende svømmetur i bassenget.
God mat og hjemmelekser :-)
 

søndag 16. juni 2013

Vi kom med :-)

Nå er det lenge siden jeg burde ha blogget! Vi var så heldig at vi kom med som en ekvipasje på sporkurset med Tobias Gustavson. YESSS!!!


Her måtte det trenes. Vi har jobbet etter treningsplanen jeg la på forrige blogginnlegg og har blant annet jobbet med fokustrening, belønning underveis i sporet, og trent på overganger til forskjellige underlag.


FOKUSTRENING
Jeg har jobbet med at Chanel skal ha fokus framover, og ikke opp på meg. Dette har vært en god utfordring etter mange års jobbing med fokus på meg. Jeg startet med å legge en godbit foran Chanel og belønnet henne så fort hun slapp meg med blikket og sendte godbiten et blikk. For så å utfordre henne med at hun må holde blikket lenger på godbiten før hun får vær så god samtidig som jeg har variert plasseringen av godbiten. Dette har vært en morsom utfordring :-) Nå gjenstår det å overføre dette til gjenstand og spor.


BELØNNING UNDERVEIS I SPORET
Det er også noe å trene på. Nå har vi fjernet godbitene helt fra sporet, og ønsker å belønne når sporingen er slik jeg vil ha den.

Det er ingen enkel oppgave. De største utfordringene er:
1. Belønningen må kastes rett over hodet på Chanel, og ikke for langt.
2. Jeg må vente med å si bra før Chanel ser belønningen.

Her har kameraet kommet godt med :-)
Det viser at jeg må ha fokus på:
1. Lineføringa mi.
2. Belønningene mine.

 


SPOR MED OVERGANGER TIL NYE UNDERLAG
Jeg har den siste tiden hatt veldig stor fokus på hvordan jeg vil at Chanel skal gå spor, og mindre fokus på hvorfor hun går spor. Halloooooo....... BELØNNING, BELLØNNINGSKVALITET!!!! Jeg planla derfor et figurantspor på ca. 750 m med overganger som grus til asfalt, asfalt til grus, grus til gress, gress til asfalt, asfalt til gress, og gress til grus.

I dette sporet var jeg veldig opptatt av hvordan Chanel er når det er forstyrrelser i sporet, hvordan hun er når hun trenger en liten pause, og hvordan hun er når hun går i gang med sporet igjen. Det er i hvertfall ingen tvil om hvordan hun er når hun kjenner at Pia er rett rundt hjørnet :-)

 
 

KURSET GJENNOMFØRT
Kurset med Tobias Gustavsson og Jens Karlsson var for 2 uker siden nå, og jeg har begynt å fordøye alle inntrykkene, opplevelsene og læringen fra den helga. En full oppsummering kommer når jeg har fått det ned på papiret.

torsdag 28. februar 2013

Vi får det vi belønner :))

Nå er shapingkurset gjennomført og luft og sportrening står på treningsplanen igjen. Jeg har gjort noen økter på bane, og Chanel startet med å tilby og balansere på bana. Selvfølgelig! Det er jo det hun er blitt belønna for den siste tiden. Etter hvert skjønte hun hva oppgaven var, og luktet seg fram. Å gå spor, og å skille ID-lukter ute i sporet går gudskjelov bra. Men jeg tror jeg vil gå litt tilbake igjen på kriteriene nå, og bygge opp den sikre sporhunden igjen.


Nå gjelder det å lage en god treningsplan:

FOKUSTRENING   
- fokus ved sporstart

DISKRIMINERE ID
- på bane
- i sporet

MARKERING          
- på bane
- gjenstand
- gjenstand i sporet

SPOR                       
- øke motivasjon med et par spontanspor
- ha gode belønninger underveis når hun sporer slik jeg vil hun skal

OVERGANGER    
- teste overganger til forskjellige underlag igjen
- Hodekamera er kjøpt inn, og sporene skal dokumenteres.






 Nå er målet og komme med på kurset til Tobias Gustavsson på Hønefoss!!!




Shapingkurs online - Leksjon 6

I denne leksjonen skulle vi jobbe med signalkontroll.

  • Vi skulle sette kommando på adferder vi har bra flyt på,

  • jobbe med at hunden skal vente på kommando,

  • og kunne skille på forskjellige kommandoer.

 

Jeg valgte å jobbe med og sette kommando på "Sitte bamse". Min plan for å sette kommando på "sitte bamse" ble som følger:


1. Se til at adferden er bra nok
2. Legge på signal
    • Når Chanel repeterer å sitte bamse etter hver belønning, legger jeg til signalet når Chanel er ferdig med belønningen.
    • Signal - adferd - belønning
    • Variere plassering og belønning allerede i første økt.
PAUSE

3. Gi signal direkte på neste økt. Belønn skikkelig.

4. Vente ut signalet
    • hjelpe Chanel til å vente på signalet ved å mate henne flere ganger mellom repetisjonene
    • øke gradvis tiden som Chanel må vente
5. Å skille mellom signaler
    • starte med dette når Chanel klarer å vente på kommando
    • bruke et kjent signal når jeg skal trene inn dette nye signalet
    • til slutt prøve å gjøre alt for at Chanel skal gjøre feil med lek.
Jeg rakk ikke å filme mer enn starten av jobben med å legge på signal, men fikk gode tilbakemeldinger på slutten av kurset. Thomas sa:

"Dere er flinke!
Bra trening og bra progresjon med 4 labber i en skål.
Hun klarer helt sikkert å sitte bamse på kommando direkte i neste økt. Det er bare å prøve og se om hun kan kommandoen når du begynner å la henne vente litt før kommandoen kommer."

Det testet jeg ut med en gang. Når Chanel skulle ha kveldsmat den dagen sa jeg "sitte bamse" før værsågod, og det gikk bra :))

Dette har vært en veldig lærerikt og motiverende kurs. Det fineste med dette kurset har vært at jeg har kunnet planlegge og forberede meg når jeg selv har tid, og ikke til en fast kveld i uka. Boka som har vært pensum til kurset gjør også planleggingsjobben enklere. Fanny og Thomas har vært utrolig flinke med konstruktive tilbakemeldinger, så dette er et kurs jeg anbefaler sterkt til andre!!!

Gå inn på klikcerklok.se for mer informasjon.

søndag 3. februar 2013

Shapingkurs online - leksjon 5

I denne leksjonen skulle vi fokusere på adferd for økt kroppskontroll, styrke og fleksibilitet. Vi kunne enten velge mellom å rygge, bakpartskontroll på kloss, løfte framben, gå gjennom stige, å snurre, eller en adferd vi valgte selv.


Jeg har valgt å jobbe videre med balansen til Chanel oppå gjenstand. I forrige leksjon hadde hun bakbena oppå, og jeg belønnet de gangene hun flyttet frambena nærmere. Jeg gikk tilbake til en stødigere plattform (tok rett og slett og delte en tykk skjærefjøl i 4 like deler), og har hatt fokus på å trene opp kjernemuskulaturen hennes.

Film 1 viser at hun balanserer på en plattform på 20x30 cm.

 
Film 2 viser at hun balanserer på en plattform på 10x15 cm.

 
Film 3 viser at vi snart er i mål med å stå oppå balja. Vi ble strømtomme på kameraet underveis, så det ble ikke lange snutten, men jeg synes vi er på rett vei her også. Jeg ser at hun flytter mer på bakbena når hun skal stå på balja, og jeg prøver og klikke kun når de står stille, men det er ikke lett og se.
http://www.youtube.com/watch?v=v6lIb03RA3Y
 
 
Bør jeg få henne til å balansere skikkelig oppå balja før jeg snur den? Målet mitt er jo at hun skal stå oppi den til slutt.


Svar fra Fanny: 
 
"Coolt! Man ser verkligen hur hon måste anstränga sig med kärnmuskulaturen för att hålla balansen.
Jag tror säkert att du kan vända på baljan snart. En risk om du gör det är att hon kommer att försöka ställa sig på baljans kanter istället för i den. Därför kan det vara en bra idé att börja med en större låda, där hon lätt får i fyra tassar utan att behöva balansera, för att få henne att förstå idén med att vara I istället för PÅ. När hon fattar det kan du snabbt gå till mindre lådor eftersom hon har tekniken för balans och att samla benen på liten yta.
Lycka til!"
 
Dette måtte prøves ut :-) Og her kommer resultatet!
 
 

søndag 27. januar 2013

Shapingkurs online - leksjon 4

 Adferd med gjenstand og shaping for apportering

Oppgavene i leksjon 4 var shaping for apportering, og å velge en adferd med gjenstand.

Jeg hadde planer om å filme mye trening i jula, men har slitt med en øyebetennelse som har slått meg litt ut.

Vi har allikevel trent småøkter innimellom, og har frisket opp momentene i apportering. Vi har ikke tidligere brukt håndtarget ved avlevering, så det måtte jeg prøve ut.

Film 1 viser nesedytt på hånda mi. 
 
Film 2 viser nesedytt med omvendt lokking i den andre hånda. Dårlig vinkel på ”filmstjernene” ser jeg, for dere ser ikke nesedytten J Og jeg tuller litt når jeg skifter hånd som skal være target. Lar klikkeren være igjen i targethånda, og da stopper det litt opp. Ellers ser det ut som Chanel skjønner hva jeg mener i hvert fall, om jeg er litt rusten….

Film 3 viser gripe gjenstand. Hun har et fint opptak først, men så rister hun den etter det andre opptaket. Ignorerte det, men timet klikket dårlig på neste opptak. Jeg hadde ingen god dag, og ser at jeg burde ha gitt henne mer tid til å svelge godbitene, og at jeg kunne vært mer aktiv i og kaste gjenstanden unna oss. Ble egentlig litt nedslått etter denne økta, og tenkte at jeg ikke skulle sende inn disse filmsnuttene. Men så vet jeg jo det at det er ved dårlige økter vi lærer mest J Det er da vi tenker gjennom hva vi må endre på!
 
Så kommer jeg til det jeg ville teste ut: avlevering med nesedytt i hånda. Ser på filmen at Chanel har en forventning om jeg skal holde igjen etter at hun har gjort nesedytten. Her burde jeg kanskje ha prøvd å slippe og gripe igjen før jeg belønnet innimellom, eller hva tror dere? Den siste burde jeg jo ikke ha belønnet, men jeg gjorde det allikevel gitt. Lettere å se det på film.

Videre har jeg testet rygging opp trapp ute. Jeg sliter med å få henne til ta det tredje trinnet, og blir utålmodig og hjelper henne. Hjeeeelp ….


Thomas sier:
Hva med å baklengskjede det? Start henne midt i trappa og belønne når hun er helt oppe. Så starter du med henne stående midt i trappa, rygge helt opp, belønning. Og så hele til slutt.
Eller belønne henne i posisjon (stå nærmere, gå fram og mate henne i munnen etter klikk) flere ganger underveis? Altså klikk for at hun rygger første trinnet, belønning i posisjon og så la henne fortsette videre.
 
Selvsagt!!! hvorfor tenkte jeg ikke det selv? Noen som kjenner seg igjen i det? :-)
 
Til slutt filmet jeg treninga på vei mot å kunne stå oppi en skål med alle 4 poter. Jeg har startet med å få henne til og stå oppå en trefjøl med alle 4 først. Ser at jeg må trene muskulaturen til Chanel for at hun skal klare og balansere i noe så lite jeg ønsker J

 

I den siste filmen måtte jeg tape fast balja, ellers dyttet hun den bare unna J Her har jeg prøvd å belønne de gangene hun har bakbena oppå, og beveger frambena nærmere balja. Det kom et klikk uten mål og mening under økta, men ganske fornøyd allikevel J
 

Etter å ha trent "4 poter på balja" tok jeg en litt større boks som gjenstand, slik at hun kunne starte balansetreninga.Tenker jeg går sakte ned på størrelsen på gjenstanden, for da vil jeg trene opp muskulaturen samtidig.

Fire poter oppå boksen:  http://www.youtube.com/watch?v=TZmfYVRAjXg 

Må bare si at dette er et av de mest lærerike kursene jeg har vært med på!!! For det første får jeg tid til å tenke gjennom hva jeg skal trene på, for så og planlegge før jeg filmer, + at jeg ser hva jeg gjør på filmene, og sist men ikke minst: vi får konstruktive tilbakemeldinger. Takk til Thomas og Fanny!!

 

Shapingkurs online - leksjon 3

I leksjon 3 fikk vi i oppgave og jobbe med forkunnskaper som kan gjøre framtidig trening enklere.


Vi skulle også tenke gjennom hvilke adferdsmessige kategorier hundene våre er flinke i, og hvilke vi ville trene på.

 
 

MED OG UTEN GJENSTAND
Chanel er best i øvelser med gjenstand, og da helst med frembena og nese. Bakbena på gjenstand har jeg ikke prøvd tidligere, så det vilel jeg forsøke. Tidligere nevnte jeg at ryggingen jeg fanget i første leksjon skulle føre til at hun rygger opp ei trapp. Derfor vil jeg utvikle ryggingen med at hun rygger opp på/eller over noe lavt, før jeg øker høyden slik at hun får en forventning om at hun må løfte bena høyere etter hvert.

 
AKTIVE/PASSIVE
Chanel er bedre i aktive enn passive. Jeg må jobbe med at hun blir i posisjon, i alle posisjoner egentlig.

 
LANGSOMME/RASKE
Chanel er bedre i raske enn langsomme.

 
MOT FØRER/BORT FRA FØRER
Chanel er bedre mot fører enn fra fører. Så for å trene på en øvelse som både er passiv og bort fra fører vil jeg trene på å vende bort fra belønning, og utvikle det til å rygge opp på bena mine. Tenker det kan være et ledd i treninga mot bakben på gjenstand også J.

 
NESE/MUNN
I denne kategorien er det jevnt mellom nese og munn.

 
FRAMBEN/BAKBEN
Jeg vil øke hennes bevissthet rundt bakbena sine, så i tillegg til å rygge opp på noe vil jeg også trene på alle bena i en eske. Her vil jeg starte med alle fire bena oppå ei matte, før jeg setter på sider på gjenstanden hun skal tråkke oppi.

Under denne leksjonen rakk jeg kun og starte med bevisstgjørelsen av bakbena hennes.
 
 
 
SNURR FILM :-)
 
Rygge opp på gjenstand 1: http://youtu.be/JqKALd0RhtY 
Rygge opp på gjenstand 2: http://youtu.be/yDvVZg-anJw
Rygge opp 3 trinn i trapp:  http://youtu.be/p9bsNr-_YWg


 

Shapingkurs online - leksjon 2

STASJONSADFERD OG RUTINER FOR TRENINGSØKTA 

I leksjon 2 ble vi utfordret til å planlegge treningsøkta. Viktige momenter  for å lykkes med det er
  • å ha en målsetning
  • evaluere treninga
  • planlegge hvordan få til en vellykket treningsøkt
  • hvilke forkunnskaper trenger hunden?

 

Før du starter skriv ned:
- hvor har du godbitene?
- hvor har du lekene?
- bruker du belønningsmarkør? Hva er din belønningsmarkør?
- hvor vil du plassere belønningen?
- hva setter du stoppeklokka på?
- hvordan starter du økta?
- hvordan avslutter du økta?
- hva kan få deg til å avslutte før tiden?

Når du er klar, evaluer:
- hvordan fungerte planen? Holdt du deg til planen?
- hvordan ble overgangene mellom lek og trening?
- hvor raskt fikk du hunden inn på rett spor?
- hvordan var timingen din?
- hvordan fungerte kriteriene dine?
- hva skal du tenke på til neste treningsøkt?

STASJONSADFERD: BURLEKER



Før jeg begynner:

    • Jeg har godbitene liggende i en skål som står på spisestubordet, og tar en håndfull i høyre hånd før vi begynner.
    • Jeg har leken hengende rundt halsen.
    • Jeg bruker klikker som belønningsmarkør. (bra når hun blir i buret ved omvendt lokking)
    • Jeg har satt på stoppeklokken på telefonen min på 3 minutter.
    • Jeg starter treningen med å ta en håndfull godbiter i hånden og stiller meg opp 1,5 m unna buret.
    • Det som kan få meg til å avslutte økta, er om jeg faller helt ut fra planen min, og det koker i hodet mitt. Eller det kan også være at jeg avslutter hvis jeg ser at kriteriene mine er altfor vanskelige eller enkle, da må jeg revidere planen min litt før jeg fortsetter.

Jeg har lagt opp følgende kriterieplan for burleker:

1. Jeg vil belønne Chanel for å gå frivillig inn i buret.
  • når Chanel er helt inne i buret belønner jeg en stund med flere godbiter
  • før jeg sier "FRI" (bommet litt på det i filmen, lot hun gå frivillig ut og, her kunne jeg lagt til "FRI" direkte)
  • når hun har kommet ut av buret, er jeg passiv til hun gjør et nytt initiativ mot buret,før jeg belønner igjen
  • etter noen vendinger inn og ut av buret, venter jeg med belønning til hun er rolig i buret en liten stund
 2. Omvendt lokking
  • når Chanel har gått frivillig inn i buret, og holder seg rolig i buret, gir jeg henne flere godbiter før jeg begynner å lokke med godbiter i åpen hånd
  • etter noen vellykkede repetisjoner med omvendt lokking fir jeg "FI" signalet, og begynner å belønne Chanel for å komme ut.
  • http://youtu.be/UpIAzrlBp8k

3. Jeg vil gi Chanel utfordring med å være i buret når jeg

 4. Jeg vil prøve å variere
5. Jeg vil legge godbiter på gulvet, gi frisignal og belønne fra hånda hvis hun kommer til meg og overser godbitene på gulvet. Godbitene på gulvet får hun ved ”vær så god”.
 
6. Lære Chanel halsbåndgrepet.
  •  "Lade" opp Chanel ved å holde igjen i halsbåndet, og slippe når hun har retning mor buret, og ser sugen ut til og springe i buret.
 
7. Legge på kommandoen ”buret” for inn i buret.
  • Når Chanel løper frivillig inn i buret når jeg slipper grepet på halsbåndet, og blir i buret til jeg gir "FRI" signalet. Da begynner jeg å legge på kommando.
  • jeg varierer med å si "BURET" rett før jeg slipper halsbåndet, når hun er i ferd med å komme inn i buret, og på tur til buret,
  • sier så "BURET" når vi er passive foran buret,
  • eller når hun er i ferd med å løpe frivillig inn i buret
  •  
8. Trene foran buret.
  • starte med kontakttrening, før jeg sier "BURET",
  • så enkle adferder,
  • så i forskjellige miljøer
 
9. Hunden skal til slutt synes at å gå i buret er spennende. Hunden må kunne bli i buret når jeg
  • er passiv,
  • ignorerer hunden,
  • går unna buret,
  • snur ryggen til buret.
  • Hvis hun prøver å gå ut, stenger jeg døra 10-15 sek. før jeg prøver igjen.

10. Jeg vil også at Chanel setter seg inne i buret før jeg åpner døra. Dette trener jeg inn ved å ta i døra, vente ut en sitt - belønne.
 

 
Etter treningsøktene:

  • Jeg holdt ikke helt planen min med tanke på tida på den første økta. Jeg slo bare av alarmen, og fortsatte å trene.
  • Overgangene mellom lek og trening fungerer godt.
  • Det gikk raskt å få Chanel på riktig spor.
  • Timingen min var ikke helt på topp. Jeg rørte på leken første gangen jeg sa ”fri”, og Chanel rakk å tjuvstarte ved ”fri” kommando noen ganger.


Neste treningsøkt:

  • Jeg må jobbe videre med ”fri” kommandoen når det ligger godbiter på gulvet. Det kan se ut som Chanel ser på de bitene som omvendt lokking.
  • Gjennomføre resten av kriterieplanen.