onsdag 30. mai 2012

Spesialsøk Modul II - ID-spor - Søndag 6. mail del 3 av 3

Søndagen og kursets siste dag startet med sol og varmere temperaturer. Det passet bra da hele gruppa skulle jobbe sammen ute. Stig samlet oss først i kurslokalet for å vise videoer av noen utrolig flinke sporhunder fra Nederland. Veldig inspirerende og lærerikt å se!

Linker å anbefale : ) http://leerburg.com/ og http://www.k9nosework.com/home.html

Det ble også stund for mange gode tips for sportrening:

Merking av spor:
- bånd
- klesklyper
- kritt
- "ripespor" i grus og sand


Sporlegging:
- Gå alltid sporet som avtalt
- Lag en skisse av sporet
- Gå 10-20 m rett frem etter sporslutt. Da blir det enklere for hundeeier å leke hunden ut av sporet, og unngå å gå tilbake i sporleggerens vei ut fra sporet.Underveis i sporet:
- gå tilbake til sist sikre punkt i sporet hvis hunden mister sporet


Spor i snø:
Start med:
 • Korte spor
  • legg godbit i bakkant av hvert fotspor
  • belønning ved bra sporing eller sporslutt
 • Korte spor
  • legg godbiter i bakkant av enkelte fotspor
  • belønning ved bra sporing eller sporslutt
 • Lengre spor

Taktisk sporlegging:
Hunder følger gjerne rette linjer i terrenget.
Tiltak for sporlegging:
- systematisk bryte slike linjer.

Gå skrått over veien:

Gå midt i veien:


 Gå midt på fortau/sykkelvei:


Sporlegger/figurant bak hushjørne:SØNDAG - PRAKTISK TRENING:

Så skulle vi ut i ilden igjen. Det første vi skulle trene på var overgang til nytt underlag. Stig hadde sett seg ut et flott område med store gressplener og parkeringsplasser med asfalt. I og med alle sporene dagen før hadde blitt gått på gress, startet vi sporet på gress (kjent underlag) med overgang til asfalt.

For hunder som har sporet mye på vegetasjon som underlag vil ha vanskeligheter med å skjønne at de kan spore på asfalt. De vil gjerne stoppe helt opp. Andre hunder vil sjekke ut gresskanten når de kommer til asfalten fordi der vil det ligge mye fert. Uansett, det viktigste er å trene på alle ulike underlag, og gjerne dele det opp i delmomenter: - et nytt underlag fra kjent underlag, og belønne overgangen.


Spor 1 - overgang til nytt underlag:
Jeg la ca. 20 m på gressplen før jeg gikk 4-5, ut på asfaltparkeringsplassen. Der gnidde jeg et par godbiter ned i asfalten slik at de ikke kunne tas med synet.

Chanel gikk rett ut på asfalten uten å sjekke ut kanten, og sporet et par meter før hun stoppet opp.
Lærdom: - belønn med en gang hun tar overgangen
Jeg ventet ut en stund, men måtte ta et skritt fram for å få henne i gang igjen. Belønnet med kong når hun hadde snuta fint nede i asfaltsporet, og nå FUNKET belønningen!!!!!! Jippiiiii... endelig.


Spor 2 - innføre smeller og ID-spor:
Marit og Hanne gikk ut et serpentinspor for meg.

Jeg presenterte smeller fra Hanne for Chanel, og Chanel startet sporet veldig bra. Hun gikk riktig spor ved de 2 første kryssene. Ved det tredje krysset gikk Chanel videre rett fram og kom over i Marit sitt spor. Hun hadde "draget" i lina som om det var det riktige sporet så jeg fortsatte til sporslutt.
Lærdom 1: - ved innlæring i slike spor bør jeg gi mindre line til Chanel, da vil det bli mindre sannsynlig at hun når så lett videre på det rette sporet til den andre sporleggeren.
Lærdom 2: - Chanel har ikke skjønt oppgaven med smeller/ID. Dette må trenes på! Deteksjon, diskriminasjon og identifikasjon av ID kan vi lære inn på bane før vi tar det inn i spor igjen.
Ved sporslutt belønnet jeg med kong, og den kastet jeg rett i gjerdet bortenfor sporslutt. Dermed skvatt Chanel, og det ble ingen vellykket blønning.
Lærdom: - forbered belønning, og tenk over terrenget du skal belønne i.


Spor 3 - overgang til nytt underlag:
Her skulle vi teste overgang gress til grus med annen sporlegger og smeller.
En av de andre deltagerne gikk sporet opp en skråning, og over til en grusplass. Hun gikk 4-5 m ut på grusplassen før hun la godbitdepot. Chanel gikk overgangen bra, og gikk sporet på grusen veldig fint fram til sporslutt ved godbitdepoet. Jeg belønnet med å kaste kong over hodet hennes, og skrøt av henne først når hun hadde startet å leke med den. ENDELIG fikk jeg til en helt prikkfri belønning! : ))) Absolutt en god avslutning.


Stig ga oss mange gode tips på hvordan vi kan legge spor for å trene, og teste om hundene våre har skjønt smeller/ID.

Serpentin med en tredje sporlegger:


Serpentin med flere sporleggere:

Skulder mot skulder:

Skulder mot skulder med 3 sporleggere:


Sporoppsøk med flere sporleggere:


Dette har vært en veldig inspirerende og lærerik helg. Takk til Stig, en super kursholder. Han har gitt oss mye "baggasje" og ideer til videre trening. Og så har jeg blitt kjent med flere hyggelige mennesker, spesielt Hanne og Marit :)) Håper vi møtes igjen!

Nå vet jeg hva vi skal trene på i sommer :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar